kislány.jpgA hindu orvos felemelte a szőke hajtincset és kérdőn tekintett az apára, aki ingerülten bólintott egyet, mire az orvos lenyisszantotta a fürtöt. A férfit idegesítette már az udvariaskodás. Mint a legtöbb angol, ő is kis felnőttnek tekintette gyermekét, aki zokszó nélkül tűrt. Az orvos viszont úgy érezte, a helyzet megköveteli, hogy minden mozdulata jóváhagyásra találjon.

Alig pár órája még a katolikus templomban ültek a misén. Csupán a társasági élet kedvéért ment el az anglikán család. „Minden afrikai porfészekre jut egy tiszteletes, csak ide nem evett a fene egyet sem” – mondogatta mindig az angol férfi, ám a helyi misét nem akarták kihagyni.

Ott volt mindenki, vallási hovatartozástól függetlenül. Egyébként sem lehetett pontosan tudni, milyen szertartást is tartanak. A helyi vezetés úgy gondolta, a betelepült keresztények és a helyi törzsi hitű feketék összeolvasztásának legjobb módja, ha egyik évben a katolikus pap, másikban pedig a feketék módján ünneplik meg a karácsonyt. Hogy akkor éppen melyik volt, azt nem volt könnyű megállapítani.

A szőke hosszú hajú kislány szájtátva bámulta a fehér ministráns ruhába öltözött fekete fiúkat. Volt közöttük egészen apró, alig 5 évesforma, meg majdnem férfi is. A szertartás eleje meglehetősen vontatott volt, a kislány kicsit el is bóbiskolt. Nővére lökdösésére ébredt csak fel, és meglepetten hallotta, hogy a nyekergős latin kornyikálást felváltotta valami döbbenetes harci ének. A fekete meztelen talpú fiúkon, úgy lengett a fehér csipkével szegett ingruha, mintha szellemek lennének. Táncoltak, lábukat a padsorok mellett dobbantották, majd egy hatalmas ugrással mentek tovább. Mögöttük enervált arckifejezéssel vonszolta magát a pap, valamit mormogva és kezével legyintgetve, mert az keresztvetésnek nem volt mondható. A legidősebb fekete férfi, akinek már törzsi jelek voltak tetoválva az arcára, érdemelte ki a megtiszteltetést, hogy a füstölőt lengethette. Úgy zsonglőrködött vele, mintha cirkuszi mutatványos lenne, ami a szőke kislányt teljesen letaglózta. Egyetlen egyszer látott igazi tűzzsonglőröket, mikor a nyarat Londonban töltötte. Kihúzódott hát a templomi padsor szélére, hogy minél jobban láthassa a mutatványt. Nem volt nehéz helyezkednie, a felnőttek moccanni sem bírtak a csodálkozástól, az angolok csak bámultak maguk elé, mintha semmi sem történne mellettük, a hevesebb vérmérsékletű olaszok kicsit háborogtak, a franciák csak röhögtek, a kelet-európaiak meg csöndes ámulattal bámulták a rendhagyó szertartást. A hinduk nyugodtan szemlélődtek, a kínaiak meg a mellettük állóktól kérdezgették, hogy mindig így megy-e.

A fekete fiatalember meglátta a tágra nyílt szemű kislányt, és kedveskedni akart neki. Közelebb ugrott hozzá, és fölötte egy hatalmas kört írt le a füstölővel. Mint az óriáskerék fordult meg lánca körül az izzó parázzsal teli filigrán fém tálka, a kislány pedig még fel is sikított örömében.

Az anyja sikolya már csöppet sem volt örömteli, és mikor a lányka megérezte az égető tűz okozta fájdalmat, üvölteni kezdett. Hajának égett szaga és a forróság a feje tetején rémülettel töltötte el, csak apja kemény marka tudta megfékezni a hisztériát. Hirtelen minden elsötétült, s mikor lehúzták fejéről az egyik fekete asszony batikolt fejdíszeként szolgáló hosszú anyagot, már csak a nyomasztó füstöt és a szörnyű fájdalmat érezte.

Hetekkel később kopasz fejbúbján még mindig hólyagok nőttek, és szegény lányka úgy érezte, mintha kinőtte volna a bőrét. A monszun egyik esős reggelén a hindu orvos felesége jelent meg száriban, és a kötelező udvariassági formulák után egy használt tubus büdös krémet nyújtott át az anyának. „ Röstellem, hogy nyitva van. Eddig nem akartam megsérteni magukat vele, mert ez nem elfogadott gyógyszer Európában, de a mi vallásunkban sok fáklyás ünneplés van, és rengeteg az égési sérült. Ez a krém gyógyír rá” – majd olyan csöndben, ahogyan jött, el is ment. A kislány fején pedig egy hét múlva újra elkezdett nőni a haj.

A bejegyzés trackback címe:

https://sorsfordito.blog.hu/api/trackback/id/tr395625949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása